Oprema kletke za male glodace je včasih kar pester zalogaj

Če imaš manjšega hišnega ljubljenčka kot je na primer kakšen zajček, hrček, degu, činčila, veverička … ali kakšna druga sorta glodalcev, ki jih navadno imamo v kletki, moramo imeti vse potrebno in tudi njim omogočiti oskrbo in lep način življenja.

Mali glodalci prav tako potrebujejo dovolj prostora, da se lahko razgibajo. V kolikor jim lahko zagotovite tudi varno raziskovanje izven kletke, je še toliko bolj zaželeno. Vendar moramo paziti in biti pozorni, da so to glodalci. Skrbno morem zaščititi predvsem kable, in ostale gumijaste in plastične stvari, ki bi jih lahko pregriznili. Tudi lesene vogale, je smotrno zaščititi v kolikor ne želimo, da jih poškodujejo. Kletka,  v kateri bo žival preživela večino časa, je dobra da ji čim večja. Čim bolj prostorna in razgibana. Odvisno in prilagojena na potrebe živali. Činčila potrebuje v kletki več poličk, za skakanje tudi navzgor, medtem ko zajček potrebuje večjo površino za poskakovanje naokoli. Prav tako je dobro da imamo v kletki tudi WC kjer naj bi žival opravljala svojo potrebo inpa nasuto steljo na dnu kletke. Tudi hiško, oziroma nek kotiček, kjer se lahko skrije in ima naš glodalec lahko svoj mir.

Oprema kletke za male glodace je včasih kar pester zalogaj

Ko se ta skrije v hiško, moremo to spoštovati in ga pustiti tam, da ima svoj mir. Prav tako pa pridemo tudi do posodice s hrano. Za te je včasih bolje, če jih pritrdimo na kletko, saj tako preprečimo, da jo žival prevrne med skakanjem po svoji kletki. Prav tako velja tudi za napajalnik vode. Za tega moremo vedeti da ni vsak primeren za vsako kletko, saj nekateri napajalniki imajo prav posebne nastavke. Prav tako pa lahko izbiramo tudi med steklenimi in plastičnimi napajalniki, ki pa ima spet vsak svoje prednosti in slabosti. Da še malček popestrimo bivalno okolje našega hišnega ljubljenčka, lahko najdemo tudi kakšne igračke, diske, kolesa za kletko, ali pa tudi kakšne lesene predmete oziroma kamne za brušenje zob.

Vsekakor je najbolj pomembno da se pozanimamo kaj točno naš ljubljenček potrebuje preden ga pripeljemo domov. In se pozanimamo tudi kaj zanj predstavlja nevarnost in prostor temu primerno tudi pripravimo.